Jes! Tämä aamu vaikutti oikein hyvältä. Töihin ei tarvinnut vaivautua ja asunnostakin piti tulla tilavampi kun tilaa vievä vanha vaatekaappinikin oli menossa uusille omistajille. Kaupat oli sovittu jo alkuviikosta nimelliseen 500 czk hintaan ja kaiken piti olla kunnossa. Olin purkanut kaapin osiin kuljetuksen helpottamiseksi koska muuten kaappia ei olisi saanut edes ulos asunnostani. Materiaalikaan ei ole perus IKEA kamaa vaan kaappi painaa kuin prahansuomalaisen synti ja mainitsinkin ostajalle hänen ehkä tarvitsevan apua osien autoon kantamiseen.

Niin.. ja sitten ostajat saapuivat paikalle. Menin talon etuovelle heitä vastaan ja esittelyjen jälkeen kysyin mihin parkkeerasivat autonsa, koska ajattelin auttavani tuota heiveröiseltä näyttävää pariskuntaa osien kantamisessa. Parikymppinen jenkkipoika ei riskein näkemäni kaveri ollut ja hänen purkkaa pureskeleva pinkillä lippiksellä urakkaan varautunut tsekkiläinen tyttöystävänsä tuskin oli koskaan ajatellutkaan tekevänsä mitään raskasta työtä. Tai niin luulin... koska heidän iloinen vastauksensa kysymykseeni oli:
"ei meillä ole autoa. Aiomme kantaa osat"

Hetken mietittyäni päätin näyttää heille kaapin osat ja samalla utelin minne kauas he ovat kaappia viemässä. "Lähelle. Vysehradiin" kuului vastaus. Kommentoin Vysehradinkin olevan aika kaukana Zizkovin rajalla sijaitsevasta asunnostani ja kerroin kaapin osien olevan hyvin painavia, jonka pariskunta itsekin hetkeä myöhemmin totesi. Pojan jaksaessa maksiminostolla nostaa kaksi ja tytön yhden kaapin seitsemästä osasta tuli heillekin mieleen, että kaapin kantaminen kilometrien päähän olisi ehkä heille ylitsepääsemätön urakka.

Seuraavaksi he alkoivat miettiä taksin tilaamista, mutta kummallakaan ei ollut taksifirmojen numeroita. Kerroin minulla olevan internetin auki toisessa huoneessa ja he voisivat tarkistaan sieltä numeroita, jonka tehtyään tyttö alkoikin säihkekoristeisella ihqu "my-little-pony" (ehkä liiottelua) kännykällään soitella eri firmoihin. Puheluiden lomassa kuulin tytön kertovan tarvitsevansa kuljetuksen kaapille Vinohradyltä Pankraciin ja sain lisää ihmeteltävää. Miten he edes olivat kuvitelleet kantavansa kaapin jonnekin noin 10km päähän kahdestaan? Äly hoi!!

Kuljetusten hinnat tuntuivat olevan tähtitieteelliset, min. 1200 czk, ja päätin ottaa osaa tilanteeseen tutkimalla mitä palveluita he olivat nyt tilaamassa. Tyttö olikin etsinyt muuttofirmoja taksien sijaan ja neuvoin kokeilemaan tavallisia taksifirmoja ja kysymään jos heillä olisi isompia autoja. Mutta nämä firmat joko vaativat yli 600 czk matkasta joka olisi tuplannut jo kaapin hinnan tai eivät suostuneet isoja kaapinosia kuljettamaan. Poika etsi Englanninkieliseltä keskustelupalstalta apua ja vinkkejä hyviin kuljetuspalveluihin ja löysikin muutamia numeroita joihin tyttö alkoi soitella. Numerot eivät kuitenkaan vastanneet tai olivat pois käytöstä ja taas tilannetta tarkasteltuani kysyin pojalta oliko hän huomannut keskustelujen olleen vuoden 2005 alkupäästä.

Pitkän mietinnän jälkeen sankarit päättivät luovuttaa ja kertoivat olevansa pahoillaan, koska olivat kuluttaneet aikaani yli 30min (eivät tietenkään laskeneet sitä kahta tuntia mitä olisin voinut viettää aamulla muuallakin kuin kotona heitä odottaessa). Kiristettyjen hampaiden välistä murahdin kaiken olevan ok, ja sisimmässäni tunsin olevani pahoillaan heidän ja heidät tuntevien ihmisten puolesta. "ostajien" poistuttua paikalta menin tarkistamaan lähettämäni sähköpostit ja varmistin, että olin kirjoittanut auton olevan "must" kaapin kuljetuksessa johtuen osien raskaasta painosta ja kun vielä olin lähettänyt yhdessä emailissa ajo-ohjeet asunnolleni (kertoen missä on yksisuuntainen katu ja missä ei jne.) voi vaan ihmetellä mikä heidän päässään oli oikein vialla.
Toki kaksi keskiverto sissiä kantaisi n.70kg kaapinosia läpi Prahan vaikka tuon 10km, mutta tältä kaksikolta tuon kaapin kantaminen osissa asuntoni ulkopuolelle olisi ehkä jäänyt tekemättä.

PS. tosin sissit eivät tuota kaappi olisi mihinkään kantaneetkaan, olisivat lukeneet ne saatanan ohjeet ja tulleet autolla. Prkl!

T. Jukka
PS. nyt joku saksalainen on tulossa kaappi hakemaan