Viime viikonloppuna Tshekki pelasi naisten Fed Cupin finaalissa Venäjää vastaan Moskovassa. Tshekki voitti dramaattisten vaiheiden jälkeen 2-3. WTA-listan kakkonen Tshekin Petra Kvitová hoiti molemmat ottelunsa, Lucie Šafárová hävisi molempansa ja ratkaisevassa viidennessä pelissä Tshekin kaksikko Lucie Hradecká-Květa Peschke 0-2 voitolla varmistivat Tshekin voiton 23 vuoden tauon jälkeen. Kaiken kaikkiaan Tshekillä ( eli ex-Tshekkoslovakialla) oli aiemmin voittoja viisi, vuosilta 1975, 1983-85 ja 1988.

 

Se siitä pelistä, mutta mistä ajattelin sanasen kirjoittaa on kulttuuri. Tenniskulttuuri.

 

Tshekissä meinaan kulttuuria tenniksessä riittää. Nimet Martína Navrátilová ja Ivan Lendl eivät jää mattimeikäläisille tuntemattomaksi, lukuisista muista puhumattakaan. Lendl pelasi ammattilaisena 1310 ottelua, voittaen niistä 1071. Voittojen joukossa on 8 Grand Slamia (19 finaalissa) ja 144 turnausvoittoa. Navrátilová iskee pöytään kovemmat luvut: Ammattilaisena 1442 voittoa, 167 turnausvoittoa, 59 Grand Slamia (18 kaksinpelissä, 31 nelinpelissä, 10 sekanelinpelissä). Tilastonikkareille mainittakoon, että Navrátilová voitti ensimmäisen Gran Slaminsa 1974 ja viimeisimmänsä 2006.

 

Miesten puolella Davis Cupissa voittoja on yksi (1980) ja kaksi hävittyä finaalia, viimeksi 2009. Miesten ATP-rankingissa on 3 pelaajaa 100 joukossa, korkeimmalla Tomáš Berdych, tätä kirjoittaessa 7. Naisten WTA-rankingissa on 7 pelaajaa sadan joukossa, Kvitová siis toisena ja jos ei ihmeitä tapahdu, niin tullee olemaan lähiviikkoina ranking 1. Joukkueranking miesten puolella on viides ja naisissa toinen.

 

Kulttuuria on se, että Davis Cup ja Fed Cup viikonloput ovat rauhoitettuja televisiossa muilta urheilutapahtumilta. Kulttuuria on, että Pepa Perusjuoppo paikallisessa hospodassa viikonloppuna lopettaa örinänsä ja lasittaa katseensa televisioon naisten pelatessa Fed Cup-finaalia särppiessään oluttansa. Kulttuuria on, että kun Tshekki pelaa Davis- tai Fed Cup-turnauksen Tshekissä, niin ottelut isoilla areenoilla ovat loppuunmyytyjä.

 

Kulttuuria ennen kaikkea on se, että vaimoni joka on erittäin anti-penkkiurheilullinen tivasi minulta kesken viime viikonloppua, että "missä tilanteessa on Kvitován ottelu?". Silloin viimeistään ymmärsin, että tässä maassa on kulttuuria tenniksessä.

 

-Ari